QUÈ US DIRÉ narrativa


col·lecció QUÈ US DIRÉ   50

 

Ramon Cotarelo

Vivències i creences

 

Una conversa entre

Ramon Cotarelo i Enric Pujol 

 

298 pàgines

PVP. 19,00 euros

ISBN: 978-84-8128-994-7

Distribució: NORDEST SL

 

La defensa feta per Ramon Cotarelo del dret a l’autodeterminació de Catalunya i la seva implicació personal amb la lluita per la independència l’han convertit en una figura molt popular i també polèmica. El llibre que teniu a les mans, fruit d’unes converses iniciades  l’estiu del 2019 i no concloses fins al maig del 2020, vol ser una mena de registre i reflexió sobre el gran canvi que ha comportat la seva presa de consciència personal enmig d’un procés de conscienciació col·lectiva. No en va, la principal característica del seu pensament ha estat l’evolució constant en funció d’una realitat també canviant, cosa que evidencia la seva coherència i honestedat intel·lectual. En aquest volum, hem volgut registrar les bases del seu pensament, les grans directrius que el menen i l’amplitud del seus interessos (que òbviament van més enllà de la qüestió nacional i de la ciència política que és la seva especialitat). No ens hem centrat només en l’àmbit teòric, sinó que hi té una gran entrada la vivència personal, que en ocasions agafa aspectes íntims que ens ajuden a entendre millor la seva personalitat. D’aquí el títol Ramon Cotarelo. Vivències i creences.

 

Ramon Cotarelo (Madrid, 1943) és professor, escriptor i traductor. Catedràtic emèrit de Ciència Política a la UNED. Té publicats nombrosos llibres. Entre els més recents, La República catalana (2016), España quedó atrás (2018), Todos los hombres del presidente (2018), Discurso a la nación catalana (2019) i Els nous dictadors (2019). Manté un blog diari, titulat Palinuro (http://cotarelo.blogspot.com/), suspès temporalment.

 

Enric Pujol i Casademont  (Figueres, 1960) és historiador. Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La seva tesi fou Història i reconstrucció nacional. La historiografia a l'època de Ferran Soldevila (2003) i ha dedicat  diferents llibres a l’obra d’aquest historiador. També ha publicat darrerament Tres imprescindibles: F. Soldevila, J. Vicens Vives i P. Vilar (2015), Josep Tarradellas. President de la Generalitat restaurada (1977-1980) (2018) i Figueres, la Gernika catalana (2019).

Ramon Cotarelo, vivències i creences

19,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   49

 

Cròniques des del centre de l'univers.

Perseguint fantasmes a Portbou 

RAMON IGLESIAS

 

121 pàgines

PVP. 18,00 euros

ISBN: 978-84-8128-996-1

Distribució: Nordest sl

 

 

Cròniques des del centre de l'univers. Perseguint fantasmes a Portbou 

és un recull de cròniques en què el periodista Ramon Iglesias, nascut en aquesta població empordanesa, fa un retrat literari del seu poble, de la davallada de població que registra des de fa dècades, de l'abandonament que pateix el poble per part de les administracions, de la seva singularitat com a espai fronterer, del seu cementiri amb vistes al mar, del monument a Walter Benjamin, de la seva singular estació de ferrocarril, de l'alcalde republicà que va ser l'últim a marxar a l'exili. Però no es tracta d'un retrat literari localista. Portbou és per a l'autor el centre de l'univers perquè el que passa i el que hi ha en aquesta població és d'interès universal, perquè des de l'anècdota local escriu sobre temes universals.

Sobre el llibre, l'escriptor Xavier Febrés ha escrit: “Aquells que estimem Portbou celebrem que la seva davallada de població tingui almenys un narrador d’excepció, el periodista Ramon Iglesias, que amb ploma punyent descriu «el rovellat esquelet ucraïnès» de la gran estació o la «gallinàcia línia fronterera» del tren convencional. De mirada mordaç, Ramon Iglesias escriu sense embuts sobre l’error d’abandonar el projecte de centre cultural Walter Benjamin a l’Ajuntament vell que «cau a trossos» i defineix Portbou com el «municipi més arruïnat de la demarcació».

Aquest llibre desplega allò que Ramon Iglesias ha convertit en una especialitat que singularitza el seu estil: mesurada insolència, esperit crític d’observador directe, llibertat d’opinió d’un informador documentat que diu el que pensa i el que sent. Portbou també té brillants cops amagats com aquest.

 

Ramon Iglesias (Portbou, 1968) és periodista. Des de 1989 treballa i col·labora en diferents mitjans. Bona part de la seva trajectòria ha transcorregut a la ràdio com a reporter, però també com a gestor periodístic a Ràdio Girona i Ràdio Barcelona. Actualment és el director de Continguts de SER Catalunya. Des de l’any 2000 escriu al Diari de Girona un dietari setmanal sobre l’actualitat amb vernís literari i mirada mordaç. Durant cinc anys va fer una crònica setmanal a La Vanguardia. Als seus escrits Portbou irromp de forma recurrent com un indret mític.

Cròniques des del centre de l'univers

18,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   48  

 

Turistes, sirenes i gent del país

MANUEL COSTA-PAU

 

presentació d’Enric Pujol

pròleg de Mary Nash

 

446 pàgines

PVP. 20,00 euros

ISBN: 978-84-8128-013-5

Distribució: Nordest sl

 

 

 

L’aparició del llibre Turistes, sirenes i gent del país (1966), de Manuel Costa-Pau, desvetllà una gran expectació. El que provocà més sorpresa fou, sobretot, la manera com tractà un tema de gran interès que, en aquells moments, constituïa tota una novetat plena d’incògnites: la irrupció del turisme de masses als Països Catalans. Lluny d’un informe ple d’estadístiques i d’àrides dades econòmiques, l’escrit era una lúcida anàlisi de la qüestió, molt rigorosa, però també extraordinàriament amena i divertida per a tota mena de públic. Les dades econòmiques i sociològiques es combinaven amb la vivència que el fenomen havia provocat en la gent del país (i en els mateixos turistes). Crítics i periodistes significatius de l’època, com Carme Barberà, Francesc Roca, Robert Saladrigas, Sempronio, Joan Guillamet o Àngel Carmona o, més recentment, Joan Ferrerós celebraren l’aparició del volum i lloaren el nou autor.

 

Manuel Costa-Pau Garriga (Garriguella, 1936-Girona, 2016)

Va ser escriptor, professor, editor i traductor. I un dels introductors de la llengua catalana a l'escola, sota l'empara d'Òmnium Cultural. Com a editor, va dirigir les edicions catalanes d'Alfaguara i va ser director literari de Dima Ediciones i de Llibres de l'Índex. El 1995, va crear l'editorial Llibres del Segle. De ben jove va publicar el llibre de poesia Mont perdut i l'any 1966 va veure la llum per primer cop aquest seu assaig singularíssim Turistes, sirenes i gent del país. Va ser traductor al català i redactor principal de l'enciclopèdia italiana Ulisses. De l'onzè volum, dedicat als Països Catalans, en va ser director i el redactor principal. També va signar la traducció al català de l'obra de Jules Verne París al segle XX i va confegir una antologia de poetes gallecs, entre altres obres. En el camp del periodisme, va publicar un important nombre d'articles a La Jirafa, El Correo Catalán,Tele/eXpres, Telestel, Presència, Canigó, el diari Avui i El punt. Fou cofundador i director de les revistes Lletres a plom i Mot d'obra. Els darrers anys de la seva vida els va dedicar amb fervor a l'escriptura d'un projecte ambiciós que ell mateix va voler anomenar «Encontres amb Thànatos», això és, un gavadal creatiu d’altíssim voltatge, amb què arribà a la plena maduresa literària, format per la trilogia composta per les novel·les Janna (2010), Diana Palmer (2015) i Íngrida-Àfrica (2017)

Turistes, sirenes i gent del país

20,00 €

18,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   46  

 

ELEMENTS PER A UNA SINTAXI NACIONAL

Carles Benítez, Carles Castellanos i Manuel Costa-Pau

 

152 pàgines

PVP:  18,00 euros

 

ISBN: 978-84-949860-7-9

Distribució: Nordest sl

 

 

 

 

Què és una «sintaxi nacional»? De fet, és una normalització conceptual coherent amb la nostra realitat nacional, un ús de termes i conceptes bàsics que defuig tota dependència d’altres realitats que ens han estat imposades. Els mitjans de comunicació en van plens, de termes i de nocions inapropiats, per inèrcia, per manca de reflexió, per mancances ideològiques... Aquest llibre es proposa d’oferir un instrument per avançar en l’assoliment d’un nou ordre conceptual que superi les mancances derivades de la dominació política que patim.

 

Carles Benítez i Baudés (l’Hospitalet de Llobregat, 1956) és periodista i documentalista. Llicenciat en Ciències de la Informació i en Documentació. Treballa a la Biblioteca de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Impulsor de Llibertat.cat. Des de fa anys ha centrat les seves recerques en diferents aspectes referents als llibres d'estil i a la normalització conceptual en l'àmbit de la comunicació.

 

Carles Castellanos i Llorens (Barcelona, 1942) és enginyer industrial i lingüista. Doctor en traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona; ha treballat en el camp de l’aplicació de la informàtica a la llengua i ha dut a terme nombrosos treballs de contingut sociopolític, sociolingüístic, lexicogràfic i de traducció des de llengües molt diverses. Estudiós de la variació lingüística i de la normalització de les llengües, ha elaborat treballs entorn de la importància dels aspectes ideològics en la traducció (Traducció i ideologia, 2010) i darrerament s’ha endinsat en la qüestió de la normalització conceptual. 

 

Manuel Costa-Pau Garriga (Garriguella, 1936-Girona, 2016). Escriptor, professor, editor i traductor. Com a editor, va dirigir les edicions catalanes d'Alfaguara, i va ser director literari de Dima Ediciones i de Llibres de l'Índex. El 1995, va crear l'editorial Llibres del Segle. És autor del llibre de poesia Mont Perdut, de l'assaig Turistes, sirenes i gent del país i de la trilogia formada per les novel·les Jana, Diana Palmer i Íngrida-Àfrica, entre d'altres. Va ser traductor al català i redactor principal de l'enciclopèdia italiana Ulisses, i en va dirigir i escriure, junt amb altres col·laboradors, el volum onzè, dedicat als Països Catalans.

Elements per a una sintaxi naciomal

18,00 €

16,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   41  

             

Ciutat d’aigua

JOSEP PASTELLS

 

134 pàgines

PVP. 18 euros

ISBN. 978-84-89885-96-7

Distribució: nordest sl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josep Pastells Mascort (Girona, 1966)

És periodista i escriptor. Fins ara havia publicat vuit novel·les, entre les quals destaquen Cacic de fireta (Pagès Editors, 2014), Vida i miracles d’Odell Kraus (Empúries, 2010) i Pell de cilici (Empúries, 2003). També ha escrit tres reculls de contes: Vides lascives (Bromera, 2012), L’últim alè de Fidípides (Adhara, 2009) i Simpático fracasado (Alfasur, 2006) i un còmic amb dibuixos d'Iván García: Ferrater Mora, filòsof (Documenta Universitaria, 2017). Ha rebut una vintena de premis literaris, entre els quals sobresurten el Just Manuel Casero, el Marian Vayreda, el Ciutat de Mollerussa i el de la Vall d'Albaida de narrativa eròtica. Ciutat d'aigua és el seu llibre més inclassificable i ambiciós. Roger Rius viu obsedit per la necessitat de recórrer els cursos d’aigua de Girona i investigar la seva història. La inquietud d'aquest historiador de cinquanta i pocs anys pels rius i els seus habitants i l’interès per copsar l’essència líquida de la ciutat, el duen a crear una espècie de mosaic documental amb aportacions heterogènies. Rius s'aproxima als rius com si fossin una confederació de petites històries, però de seguida s'adona que els viaranys del passat són inesgotables: els centenars de relats que li arriben per totes bandes, sobretot quan es deixa seduir per la potència de les veus d'ultratomba, li deixen clar que el seu desig d’abastar-ho tot està condemnat al fracàs. Conscient de les seves limitacions, opta per barrejar-ho tot en una obra polièdrica en què combina la proximitat amb la llunyania, la nitidesa amb la difuminació que tenen en la memòria les experiències del passat.

Ciutat d'aigua

18,00 €

17,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   35  

 

Germaine Gargallo. Cos, pintura i error

CRISTINA MASANÉS

 

Epíleg a cura d'Eva Vàzquez

176 pàgines

PVP. 18 euros

ISBN. 978-84-89885-78-3

 

Carles Casagemas i Pablo Picasso arriben a París la tardor de 1900. Entre altres personatges del Montmartre rural, coneixen Germaine Gargallo, model de pintors que va captivar Casagemas, pintor i poeta de la Barcelona de finals del segle XIX afectat de la maladie du siècle. Quatre mesos més tard, Carles Casagemas se suïcida amb una arma de foc invocant el seu amor per Germaine. Poc temps després, Pablo Picasso comença a pintar en blau i inicia amb Germaine una relació fins avui desatesa. En la cruïlla entre el document biogràfic i l’assaig narratiu, aquest text ressegueix la vida de Germaine Gargallo (1880-1948) indagant en la singular relació entre aquests tres personatges. Rigorosament documentat en arxius públics i privats a Barcelona i París, recupera el pols d’una època i el trajecte d’una dona a qui l’imaginari masculí va projectar un llarg currículum de seducció. Un text que va de la pintura a la vida i del cos a la seva representació.

 

Cristina Masanés (Manresa, 1965)

Llicenciada en filosofia, treballa com a periodista freelance i documentalista. Viu amb la seva filla, Berlín, a l’Alt Empordà. Ha col·laborat amb diversos mitjans (El Punt, Avui, Sàpiens, Descobrir Catalunya...) i amb diverses institucions culturals i ha format part de diferents projectes expositius com a redactora i com a curadora. És premi de periodisme Carles Rahola (1999, 2008 i 2012), premi Triangle Rosa (2009) i finalista dels premis Recull de Blanes (1998) en la modalitat de retrat literari. Ha editat els llibres Lídia de Cadaqués. Crònica d’un deliri (Quaderns Crema, 2001); Cadaqués, juntament amb Jordi Puig (Triangle, 2004), i Estimat mestre (Ara Llibres, 2007). No la busqueu a Facebook ni al Twitter; la trobareu a www.cristinamasanes.net.

Germaine Gargallo, cos, pintura i error

(amb un obsequi de la casa)

17,00 €

14,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

 

col·lecció QUÈ US DIRÉ   37  

 

Diana Palmer

COSTA-PAU MANUEL

 

Pròleg d'Enric Pujol

284 pàgines

PVP. 17 euros

ISBN. 978-84-89885-83-7

 

 

Costa-Pau Manuel (Garriguella, Empordà, 1936)

A tres anys, en produir-se la reculada republicana, creuà el Pirineu, camí de l’exili (1939). De retorn, havent estat sotmès el pare a expedient de depuració pel règim franquista, va haver de créixer dins l’autarquia i ben d’hora milità en la represa cívica i cultural de la postguerra.

 

Diana Palmer, com altres textos precedents de l’autor, és un relat que conjuga audaçment narrativa i assaig, exercici que posa en evidència el supòsit que tota ficció digna d’aquest nom és així mateix tractament filosòfic. En 1966 Àngel Carmona, atenent a l’oposició que feia Unamuno entre originales y novedosos, situa el nostre autor entre els «originals» d’un període de postguerra en tant que «desbordant i subtil pensador» (La Vanguardia Española, 1-12-1966). I avui Enric Pujol explica que és en Diana Palmer on la connivència de pensament i ficció és més afinada, cosa que li confereix una frescor i un atractiu que només trobem quan llegim els textos dels grans escriptors.

Diana Palmer

19,00 €

16,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

 

col·lecció QUÈ US DIRÉ   36  

 

14 raons d'un país que s'obre al món

ANTONI SANT BLANC

 

157 pàgines

PVP. 9,95 euros

ISBN. 978-84-89885-80-06

 

Pensar històricament –recomanava Pierre Vilar als seus lectors catalans– és l'única solució per apoderar-se profitosament del present i projectar-se cap al futur. 14 raons d’un país que s’obre al món (que és la versió actualitzada i ampliada en format de llibre de la sèrie Catalunya enfront del Minotaure que va sortir publicada a la revista Presència entre febrer i juny de 2014) segueix la recomanació del gran historiador occità per demostrar, de manera amena però amb el rigor que dóna el suport de la historiografia més solvent –l’extensa bibliografia en dóna fe–, que l’actual voluntat de decidir és una baula d’un enfilall històric durant el qual els catalans no han deixat mai d’afirmar-se com a nació política amb vocació d’asseure’s a la taula dels estats lliures del món. Com a fil conductor del relat, l’autor fa servir una curiositat numèrica (causalitat, premonició...) que dóna títol al llibre. L’any 14 de cada segle (des del VIII fins al XX) és el temps d’un esdeveniment que confirma la singularitat políticonacional dels catalans, amb la voluntat que aquest any 2014 sigui el que confirmi definitivament la regla.

 

Antoni Sant Blanc (Barcelona, 1957)

De ben petit va anar a viure a Girona, al barri del Mercadal, i encara hi viu. Advocat i professor universitari, ha col·laborat en revistes com ara Lletres a Plom, Mot d’Obra i Presència, i en els diaris El Punt Avui, Catalonia Today, Diari de Girona i l’Ara. Ha publicat un llibre de viatges sobre aquarel·les de Lluís Mateu titulat Paisatges pedalats. Ha estat cofundador de la Joventut Nacionalista de Catalunya, de la Comissió de Normalització Lingüística de la Justícia, de l’àgora Querneulós, de l'Escola de Pràctica Jurídica de Girona i del grup d’advocats Pantaleó. És també col·laborador de l’associació cultural i solidària Liber Press. Actualment promociona arreu itineraris sobre la història de Catalunya.

14 raons d'un país que s'obre al món

(amb un llibre d'obsequi de la casa)

10,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies

col·lecció QUÈ US DIRÉ   32  

 

La Girona pecadora

GERARD BAGUÉ

 

176 pàgines

PVP. 17 euros

ISBN. 978-84-89885-66-0

 

 

 

 

 

Gerard Bagué Hugas (Girona, 1967)

El Barri Xino de Girona (el barri, com se’l va anomenar durant molts anys) era l'ànima negra de la ciutat, el desguàs dels vicis d'una societat reprimida. Els seus carrerons, llavors rònecs, tenen ara un vernís turístic que ha enterrat en l'oblit la marginalitat d'aquells racons del pecat. Gerard Bagué ens obre les portes d’aquell reducte proscrit i ens el mostra tal com el van viure prostitutes, clients i altres testimonis excepcionals. A més, repassa també la visió que n'han donat escriptors i periodistes.

 

La Girona pecadora és una crònica que s’endinsa en la memòria històrica inexplorada de la ciutat. És el primer llibre que tracta específicament sobre la prostitució que es practicava a la Girona Vella, tocant als monuments religiosos de la ciutat, abans que el fenomen es traslladés a l’extraradi i a les carreteres.

La Girona pecadora

17,00 €

15,00 €

 • disponible
 • Temps d'enviament 1 - 5 dies